Jak bezpiecznie transportować żywność?

Domowe jedzenie to świąteczna atrakcja i nie ma nic bardziej satysfakcjonującego, jak szelest obfitego posiłku przy użyciu czegoś więcej niż otwieracz do puszek, kuchenkę kempingową i garść przyborów kuchennych. Ale jeśli planujesz tego lata podróżować z jedzeniem, warto zapoznać się z naszymi najlepszymi wskazówkami dotyczącymi bezpiecznego transportu żywności – letnie upały i brak sprzętu mogą w przeciwnym razie prowadzić do lepszej znajomości “ udogodnień ” kempingu niż Ty mógł mieć na to ochotę.

Jeśli bierzesz ugotowane danie, ugotuj je, ostudź jak najszybciej i włóż do lodówki. Przenieś go do chłodnego pudełka z woreczkami z lodem tuż przed wyjazdem. Każdy mądry catering domowy tak robi i Ty możesz się z tego nauczyć.

Pomyśl o zamrożeniu mięsa lub gotowych dań i przetransportowaniu ich w stanie zamrożonym, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że po drodze upał im nie zaszkodzi. Nie możesz ich jednak ponownie zamrażać w miejscu docelowym, więc musisz zaplanować, jak utrzymasz je w chłodzie, gdy tam dotrzesz. W innym wypadku lepiej weź pod uwagę przepisy kulinarne bez mięsa w roli głównej.

Przed podróżą upewnij się, że cała żywność jest dokładnie zapieczętowana, aby nie doszło do zanieczyszczenia. Nie chcesz mieszać surowego i gotowego do spożycia jedzenia. Pojemniki plastikowe, szczelnie zamykane świetnie się do tego nadają.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Jeśli podróżujesz samochodem w czasie upałów, otwórz drzwi przed wyruszeniem, aby upuścić ciepło, umieść jedzenie w najchłodniejszym miejscu w samochodzie, a jeśli masz, włącz klimatyzację. W innym wypadku, lepiej przejrzyj blog kulinarny w poszukiwaniu przepisów, które przetrzymają nawet wyższe temperatury.

Zasady bezpieczeństwa żywności są takie same jak w domu, więc myj ręce przed przygotowaniem jedzenia na zewnątrz. Sprzęt i przybory również wymagają dokładnego wyczyszczenia.

Każdy catering domowy to potwierdzi. Wszystkie łatwo psujące się produkty spożywcze należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze. Przechowuj żywność, która jest w lodówce, zimną i podawaj gorące potrawy, zawsze gorące. Ciepło zabija większość bakterii, więc jest to naprawdę ważne.

Pomyśl o zrobieniu termometru do żywności, zimne jedzenie powinno być utrzymywane w temperaturze 8 ° C lub niższej, a gorące jedzenie powinno mieć temperaturę 63 ° C lub więcej przez cały czas. Zimne jedzenie nie powinno być powyżej 8 ° C przez dłużej niż cztery godziny, a gorące jedzenie nie powinno być poniżej 63 ° C przez dłużej niż dwie godziny. Gdy osiągnie ten próg, musisz go wyrzucić.

Planuj przepisy kulinarne z wyprzedzeniem, jeśli podróżujesz na duże odległości, bezpieczniej będzie odwiedzić supermarket, czy zamówić catering domowy bliżej miejsca docelowego, aby zdobyć łatwo psujące się produkty. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo fajnych toreb, lodówek i opakowań z lodem, a także zapieczętowanych pojemników na żywność. Jeśli w miejscu docelowym jest lodówka, przenieś jedzenie bezpośrednio przed rozpakowaniem pozostałych rzeczy. Jeśli nie ma lodówki, zaplanuj zjedzenie łatwo psujących się produktów po przyjeździe.

Więcej inspiracji? Sprawdź blog kulinarny https://lifesherbs.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *