Jak ekologicznie palić w kominku?

Sprawy ekologiczne chętnie i często porusza się w różnych mediach. Nic dziwnego, gdyż coraz większa ilość smogu staje się poważnym problemem dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Co możemy z tym zrobić? Zwróć uwagę na to czym palisz w swoim kominku i w jaki sposób to robisz! Warto zwrócić uwagę, że tu znajdziesz bardzo dobrej jakości kominki Katowice.

Odpowiedni opał

Odpowiedni opał to podstawa w ekologicznym paleniu w kominku. Drzewo w pełni nadające się do palenia w palenisku powinno mieć wilgotność na poziomie 15-20%. Aby to uzyskać, takie drewno powinno suszyć się przynajmniej przez dwa lata. Najlepsze będzie tutaj oczywiście odpowiednio wysuszone drewno liściaste. Drzewo iglaste posiada dużo żywicy, które skutecznie będzie produkowała zanieczyszczenia zarówno do środowiska, jak i we wkładzie czy palenisku.
Drzewo prosto z lasu ma wilgotność na poziomie 50-60%. Takie jest zdecydowanie zbyt mokre przez co ma niską wartość energetyczną. Kominek staje się znacznie mniej wydajny, a sam proces spalania produkuje mnóstwo dymu i smogu do atmosfery. Ponadto spalanie wilgotnego drewna powoduje rozprzestrzenianie się zapachu wędzonki w domu.
Ponadto odpowiednio przygotowany opał musi mieć też dobra wielkość – nie może być zbyt grube. Przyjęło się, że jest to waga 1,5kg lub średnica 10 centymetrów.

Odpowiednia metoda rozpalania

Wbrew pozorom ma to znaczny wpływ na produkcję spalin do atmosfery, a palenie w kominku staje się nieekologiczne. Zatem jak odpowiednio palić w kominku domowym? Przede wszystkim należy włożyć do paleniska lub wkładu odpowiednią ilość drewna. Zazwyczaj jest to około 4 kg. Kiedy rozpalamy kominek po raz pierwszy – tzn. wkład jest jeszcze zimny, należy dysponować tylko i wyłącznie dobrym drewnem. Drewno należy układać od najgrubszego na samym dole – do najcieńszego u góry. Na samej górze powinny znaleźć się szczapy z drewna miękkiego – które pozwolą na łatwe i szybie rozpalenie. Rozpalanie w kominku domowym zaczynamy od góry. Spowoduje to znaczne zmniejszenie zadymienia komory, a co za tym idzie – środowiska. Dzięki temu nasz kominek na dłużej pozostanie czysty, a ekologie pozostanie w nienaruszonym przez nas stanie!

Postaraj się również, aby podczas rozpalania do kominka dostarczyć odpowiednią ilość powietrza. Kiedy widoczny jest ogień nie wolno doprowadzać do jego duszenia! Wówczas, przy nieodpowiedniej ilości powietrza, może być produkowana zbyt duża ilość szkodliwego tlenku węgla.

Ekologiczne palenie jest możliwe praktycznie w każdym kominku domowym. Jeżeli zależy Ci na ekologii – to z pewnością musisz wypróbować metodę palenia „od góry”. Oczywiście nie można zapominać tutaj o odpowiednio przygotowanym opale!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *