Ocet jabłkowy to coś więcej niż zwykła podstawa w spiżarni. W rzeczywistości ludzie od wieków używają tego sfermentowanego składnika jako suplementu zdrowotnego.
Uważa się, że ocet jabłkowy pomaga utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę, a nawet kontroluje wagę. Jedno z badań potwierdziło, że spożywanie niewielkich ilości octu jabłkowego może sprawić, że ludzie poczują się pełniejsi, co spowoduje, że będą spożywać mniej kalorii. Z tego powodu wiele osób sięga teraz po ocet jabłkowy, aby pomóc w utracie wagi i tłumieniu apetytu.
Zastanawiasz się, czy ocet jabłkowy może pomóc Ci schudnąć? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o jego zaletach i o tym, jak może być owocnym dodatkiem do zdrowej i zbilansowanej diety.
Co to jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy, składający się głównie z soku jabłkowego, jest wytwarzany w dwuetapowym procesie fermentacji. Po pokrojeniu lub zmiażdżeniu jabłek producent dodaje drożdże, aby zamienić cukier na alkohol. Następnie dodają bakterie, aby przekształcić alkohol w kwas octowy. Podczas gdy produkcja octu jabłkowego tradycyjnie zajmuje około miesiąca, nowoczesne technologie przyspieszyły ten proces do około jednego dnia.
Popularny środek domowy, ocet jabłkowy, ma wiele korzyści zdrowotnych i zdrowotnych. Jego głównym składnikiem aktywnym jest kwas octowy, który według naukowców odpowiada za różne właściwości zdrowotne, a przede wszystkim sprawdza się jako ocet jabłkowy na odchudzanie. Jednak w stanie niefiltrowanym ocet jabłkowy zawiera również bakterie, enzymy i białka. W ostatnich latach wiele osób zaczęło również zażywać ocet jabłkowy, aby pomóc sobie w utracie wagi.
Ocet jabłkowy a utrata wagi
Istnieje wiele powodów, dla których warto rozważyć stosowanie octu jabłkowego w odchudzaniu. Jedną z głównych korzyści jest jego potencjał wspierania zdrowej odpowiedzi insulinowej. Według badań na szczurach, kwas octowy w occie jabłkowym zmniejsza stosunek insuliny do glukagonu – działanie, które ma przyspieszyć spalanie tłuszczu. Chociaż potrzebne są dalsze badania, aby zbadać przełożenie na korzyści dla zdrowia ludzkiego, wczesne badania są obiecujące.
Dodatkowe badania wskazują, że spożywanie octu jabłkowego może pomóc zwiększyć metabolizm. W innym badaniu na zwierzętach szczury, którym podawano kwas octowy, wykazały wzrost enzymu związanego ze zmniejszoną produkcją cukru i zwiększonym spalaniem tłuszczu. Podobnie szczury cierpiące na problemy metaboliczne wykazywały wzrost ekspresji genów związanych z magazynowaniem tłuszczu w dolnej części brzucha po zażyciu kwasu octowego przez pewien czas.
Spożywanie octu jabłkowego jest również powiązane z tłumieniem apetytu. Według badań kwas octowy działa poprzez wpływ na części mózgu, które radzą sobie z głodem. Przyjmując ocet jabłkowy, osoby mogą być w stanie zmniejszyć spożycie pokarmu, co prowadzi do utraty wagi.
Dodatkowo ocet jabłkowy może powodować mniejsze skoki cukru we krwi. Według badań spożywanie zaledwie dwóch łyżeczek octu jabłkowego podczas posiłku pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, zakłócając wchłanianie skrobi.