Przerwa na jedzenie w pracy – kiedy i komu przysługuje?

Pracownicy, którzy wykonują swoje obowiązki zarówno w warunkach biurowych, jak i w zakładach produkcyjnych, halach, magazynach czy na świeżym powietrzu, mają prawo do przerwy na posiłek, oderwanie się od obowiązków i chwilowe odetchnięcie. Przerwy w pracy przysługują wszystkim osobom, które pracują powyżej określonych godzin. Czasem można też sobie zrobić przerwę we własnym zakresie. Wszystko zależy od tego, jaka jest polityka naszego pracodawcy.

Do przerwy w pracy mamy prawo, które zostało zapisane w kodeksie. Czas na posiłek czy chwilowy relaks nie jest więc dobrą wolą pracodawcy, a wręcz jego obowiązkiem. Nie może być sytuacji, w której pracownik musi pracować przez osiem czy więcej godzin bez żadnej przerwy. Owszem, takie firmy się zdarzają, jednak wtedy to pracownicy powinni zadbać o to, by walczyć o swoje prawa. W wielu firmach czas pracy i czas na przerwę jest z góry ustalony. Dzieje się tak między innymi w różnego rodzaju urzędach i instytucjach. Godziny, w których obowiązuje przerwa, są ściśle ustalone i podawane do wiadomości klientów oraz petentów. Pracownicy w takich miejscach muszą dosyć ściśle przestrzegać czasu przerwy i nie robić od tego żadnych odstępstw.

W niektórych firmach jest nieco luźniej

W wielu firmach polityka wykonywania obowiązków zawodowych nie jest aż tak surowa, jak w niektórych instytucjach, urzędach czy też biurach. Pracownicy mają przede wszystkim wykonać określoną pracę w określonym czasie. Nie ma natomiast z góry ustalonych zasad, kiedy można wyjść na przerwę, zrobić sobie kawę czy po prostu porozmawiać z kolegą w pracy. Co ciekawe, firmy, w których nie ma dużego rygoru i ścisłej ewidencji czasu pracy, wcale nie radzą sobie gorzej i nie mają problemów z żadnymi opóźnieniami. Wręcz przeciwnie, pracownicy, którzy mają sporo wolności i nie mają szefa stojącego im nad głową i wyliczającego każdej minuty przerwy, pracują chętniej, lepiej i bardziej wydajniej. Właściciele firm powinni więc rozważyć, czy ścisła dyscyplina oraz rygor faktycznie dobrze się sprawdzają, czy nie lepiej dać pracownikom wolną rękę.

Przerwa na posiłek musi być

Każdy pracownik, który wykonuje swoje obowiązki przez kilka lub kilkanaście godzin, ma prawo w pracy coś zjeść. Rodzaj posiłku jest często uzależniony od możliwości, jakie w tym zakresie daje pracodawca. W niektórych firmach funkcjonują pomieszczenia służące za kuchnie, które są świetnie wyposażone i pozwalają na odgrzanie sobie przyniesionego z domu posiłku lub nawet na przygotowanie prostego dania na miejscu. Niestety, nie w każdej firmie pracownicy mają aż tyle możliwości. W większości biur najczęściej kuchnia służy do zrobienia sobie kawy czy herbaty lub do przechowywania kanapek w lodówce. Jeśli mamy ochotę na ciepły i smaczny posiłek, warto pomyśleć o skorzystaniu z opcji dowozu jedzenia z restauracji czy punktu gastronomicznego. Praktycznie w każdym mieście działa całe mnóstwo firm gastronomicznych, które oferują jedzenie z dowozem. Jeśli mamy ochotę na dobre jedzenie wroclaw, mamy do wyboru pierogarnie, pizzerie, firmy oferujące domowe obiady, restauracje z daniami wegetariańskimi i ze zdrową kuchnią. Wybór punktów gastronomicznych jest na tyle duży, że każdy bez problemu może znaleźć coś na miarę swoich indywidualnych upodobań kulinarnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *