W zestawie kuchennym blat pełni funkcję ogromnie ważną. I to właśnie ona odpowiada za największą część możliwych sytuacji, jakie mają miejsce w tej przestrzeni. Co więcej, sprawa nie ogranicza się tylko do jednego efektu mechanicznego i ma na nią wpływ wilgoć, temperatura w zakresie od gorącej do minus zera, chemikalia i różne związki pochodzenia naturalnego, takie jak rozlane buliony, sosy itp. zewnętrzne cechy jest nierozsądne, a to może przerodzić się w marnowanie pieniędzy.
Obecnie na rynku mebli kuchennych można znaleźć różnego rodzaju blaty kuchenne i różne kategorie cenowe. Osobie, która nie zagłębiła się w tę kwestię, bardzo łatwo jest pomylić się i zdobyć to „złoto”, które, mówiąc w przenośni, tylko „błyszczy” i nic więcej. Z tego powodu należy dokładnie rozważyć wszystkie najpopularniejsze typy blatów z wyjątkiem egzotycznych, a sam czytelnik wyciągnie wnioski na podstawie swoich potrzeb.
Z jakich materiałów wykonane są blaty?
Koszt blatu zależy przede wszystkim od materiału, z którego jest wykonany, a dopiero potem od konstrukcji i innych czynników. Większość z nich wykonana jest z płyty wiórowej lub MDF. Produkty ze sklejki są dość powszechne. Z góry można je przycinać czymkolwiek. Ogromne znaczenie ma grubość płyty. W większości przypadków waha się od 2 do 6 centymetrów. I oczywiście im jest grubszy, tym jest silniejszy. W przypadku blatów wykonanych z w/w materiałów optymalna grubość to 3-5 cm, zwłaszcza jeśli ma być zamontowana płyta kuchenna. Co prawda od niedawna modne są cienkie blaty, ale są one wykonane z innych materiałów i nie wiadomo, jak długo ta moda będzie trwać.
Blaty ze sztucznego kamienia
W ostatnich latach coraz popularniejsze stają się blaty ze sztucznego kamienia. Ich główną zaletą jest malowniczy wygląd i faktura, często nie do odróżnienia od prawdziwego kamienia. Jako podstawę stosuje się zwykle arkusz sklejki, na którym za pomocą specjalnego kleju mocowany jest sztuczny kamień o grubości około 12 mm.
To prawda, jak pokazuje praktyka, nie ma szczególnej różnicy między grubością 12 mm a grubością 3 mm, ponieważ sztuczny kamień jest bardzo mocny. Warto zauważyć, że grubsze blaty ważą więcej. Jednocześnie sztuczny kamień jest dobrze wypolerowany. Dzięki temu grubszy blat można częściej polerować.
Sam kamień wykonany jest z wielobarwnych granulek i kleju polimerowego, które doskonale imitują kamień naturalny. Materiał ten wyróżnia się dużą plastycznością, dzięki czemu można nadać mu dowolny kształt, który jest stosowany do kuchni o nietypowych układach, do elewacji promieniowych itp. To prawda, że jeśli blat jest wykonany z taniego materiału, to jest nie tak plastyczne i nieco bardziej kruche. Z tego powodu nie zawsze nadaje się im zakrzywiony kształt. Ale w przypadku prostych kuchni odpowiedni może być blat wykonany z niedrogiego materiału.
Kolorystyka sztucznego kamienia może być prawie dowolna i jest ciepła i gładka w dotyku. Najważniejszą zaletą sztucznego kamienia jest to, że nie wchłania wilgoci i umożliwia połączenie blatu tak, aby nie było widocznych łączeń.
Zasadniczo wszystkie blaty ze sztucznego kamienia można podzielić na blaty akrylowe i aglomeratowe. Wybierając blat, warto dowiedzieć się, jaka jest zastosowana kompozycja (wypełniacze, żywice). Różnorodność tych składników może być dość duża i warto dowiedzieć się, czy są wśród nich jakieś szkodliwe.